turning-turning-off-air-conditioner-car-close-up-scaled-1100x619

Upotreba klima uređaja

Klima uređaj je dodatno opterećenje za motor automobila koji zbog njega troši više goriva. Komfor koji nam pruža klima uređaj oduzima od 3 do 6 kW snage motora, pa je kod vozila (posebno sa slabim motorom) evidentno opadanje snage motora kada je uključen klima uređaj, a samim tim i značajno povećana potrošnja goriva. To se dešava zato što kompresor klima uređaja pokreće snagu motora u vozilu, što znači da motor troši više goriva kada je klima uređaj uključen. Kod spoljne temperature od 25 stepeni, rad klima uređaja može povećati potrošnju goriva za 12%.

Klima uređaj osigurava prijatnu temperaturu u vozilu, ali ga ipak treba pacionalno koristiti pri vožnji na kratkim relacijama, malim brzinama, a posebno prilikom stajanja. Svakako bi bilo bolje tada rashlađivati kabinu vozila otvaranjem prozora.

Prilikom ekstremno visokih temperatura vozači uključuju klima uređaj koji dodatno opterećuje motor, a topli vazduh koji motor koristi za sagorevanje goriva ima manje kiseonika što u još većoj meri negativno utiče na snagu motora i potrošnju goriva, koja može da poraste i do 25%.

Tags: No tags

Comments are closed.